Overmatig transpireren oksels
Sommige mensen transpireren meer dan anderen. Als er geen medische oorzaak voor overmatig zweten bekend is (bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen of hormonale veranderingen), is daar meestal geen verklaring voor te vinden. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat je meer transpireert dan eigenlijk nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. Transpireren is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie. Bij mensen met overmatig zweten, hyperhidrose genaamd, is er vaak ook zonder eerdergenoemde uitlokkende momenten sprake van zweten.
Dit kan zorgen voor vervelende luchtjes, zweetvlekken op je kleding, waardoor je niet lekker in je vel zit. Hyperhidrose kan behandeld worden met botuline toxine, in de volksmond botox. Om te kunnen zweten gaat er een prikkel van de zenuwen naar je zweetklieren. Deze prikkel wordt geblokkeerd door de botuline toxine, waardoor de zweetproductie voor een periode van 3-4 maanden wordt stil gelegd.
Hoofdpijnklachten en klachten van tandenknarsen/kaakklemmen
Zowel migraine als spanningshoofdpijn ontstaan vaak door het onwillekeurig aanspannen van spieren. De meest voorkomende hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn, te herkennen aan een drukkend gevoel rondom het hoofd en vaak gepaard gaande met pijn in nek en schouders. Door botox aan te brengen in de spiertjes bij het hoofd, zal deze spanning grotendeels verdwijnen en zal de hoofdpijn weg blijven. Pijnklachten en klachten als slapeloosheid, pijnlijke en dikke kauwspier door tandenknarsen of kaakklemmen kan ook met botox behandeld worden. Hierbij wordt de kauwspier, de masseterspier, behandeld met botox waardoor de spierspanning in deze spier verlaagd. Herhaling van de behandeling na 3-4 maanden is nodig zodat de klachten niet terug komen. Na verloop van tijd kan het behandelinterval meestal verlengd worden naar 6 maanden.